Nu är det jul. Igen.

Välkommen till en liten utställning om jultraditioner från förr och nu.

Vem uppfann den elektriska adventsljusstaken? Var växer kanelen innan vi strör den på julgröten? "Anders Perssons stua står i ljusan lua" sjunger vi i dansen runt granen. Men brann verkligen stugan? Tamagotchin var årets julklapp 1997 – vad gör man med den? Utställningen passar alla åldrar och dig som nyfiken på hur olika jultraditioner och vanor uppstått.

Här kan du både lära och göra: Veva fram ett luciatåg med välkända och nya gestalter, kika på mössens julafton under människornas golv, titta på de allra första svenska adventskalendrarna, lista ut vad det är som doftar i julens skafferi, bekanta dig med fåglarna i julkärven…

Du kan också läsa om finurliga, vanliga och ovanliga jultraditioner som Regionmuseet samlar in bland alla som vill dela med sig.

Utställningsproducent: Anna Hadders
Utställningsscenograf: Eric Langert

Tack till

Tack till Scouternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Maileglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

28 november 2020

–13 januari 2021

Regionmuseet

Fri entré

Insamling av julminnen

Inför utställningen samlar vi in personliga, finurliga, vanliga och ovanliga advents- och jultraditioner.

Finns det någon tradition eller särskild vana som just du har? Eller kanske ett starkt minne från en jul tidigare i ditt liv?

» Här kan du skicka in dina traditioner och minnen