Natsukashii – Doftminnen

Under det danska och svenska höstlovet, ber konstnärerna och forskarna dig att luktar på konsten. Tillsammans med Olfactory Art and Science Research Project gör vi ett gästspel på Wanås Konst.

Lukt och minne är djupt sammankopplade och kulturellt påverkade. I utställningen Natsukashii – Doftminnen Wanås Konst har svenska, brittiska, franska och japanska konstnärer på olika sätt använt luktkonst. De har skapat konstverk som inbjuder till utforskning av nostalgiska (Natsukashii) reaktioner på lukt, som gör det möjligt för oss att återuppleva minnen av tidigare händelser.

Utställningen omfattar dansperformancer och workshoppar. Den kommer att fylla Wanås Konst med en mängd olika dofter som försöker väcka gamla minnen och glömda känslor genom våra sinnen, med fokus på lukt.

Utställningen är en del av ett japanskt forskningsprogram som syftar till att förbättra livskvaliten för äldre som bor i vårdhem. Utställningen i Sverige vidareutvecklar denna forskning och inkluderar en publikundersökning och forskning som genomförs i samarbete med lokala vårdhem.

Projektet inleddes i Japan 2016 och resulterade i utställningar i Kyoto och Paris 2017. Det stöds av JSPS KAKENHI Grant, The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation och Konstnärsnämnden.

Deltagande konstnärer

Nathan COHEN (UK), Åsa HERRGÅRD (SE), Yoko IWASAKI (JP), Hiroshi KOYAMA (SE), Reiko KUBOTA(UK), Yasuaki MATSUMOTO (JP), Carmen OLSSON (SE), Boris RAUX (FR), Akemi TAKATA (SE), Takumi TSUKAHARA (JP)

27 oktober 2018

– 04 november 2018

Wanås Konst

Fri entré för barn.
140 kronor för vuxna