Jobbcircus

En utställning om gymnasievalet som ibland kan kännas som rena rama cirkusen.

Jobbcirkus ska hjälpa åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen är också ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Jobbcirkus ska inspirera, vidga vyer och ge exempel på olika möjligheter. Med ett personligt tilltal och en kravlös, lekfull gestaltning tar utställningen med besökaren på en resa mot yrkeslivet.

Jobbcircus lyfter fram mismatchen

Det finns en mismatch på arbetsmarknaden - utbildningarna som ungdomar väljer matchar inte alltid behovet av arbetskraft. Ungdomsarbetslösheten är stor, samtidigt som det saknas arbetskraft inom vissa branscher – exempelvis i teknik- och industriföretagen. Så vilka utbildningar kan man välja för att bli attraktiv för arbetsmarknaden? Var finns jobben om ett, fem eller 15 år? Vad vet vi om framtiden? Jobbcirkus förklarar hur det ligger till.

Hur ska man välja?

Det finns så många val att göra och hur ska man veta vilket som blir bäst? Jobbcirkus vill hjälpa alla ungdomar att tänka i olika banor kring sin egen framtid.

På ett lekfullt sätt ger utställningen en klarare bild av hur framtiden kan se ut och hur yrkesdrömmar kan bli verklighet. Här presenterar vi fakta om utbildningar och ger råd om hur man kan tänka inför sitt val.

Företag

Företag är välkomna att medverka i Jobbcirkus för att synliggöra sin bransch och komma närmare framtida jobbsökande. Exempelvis kan olika medarbetare på företaget berätta om sina yrken, vad som låg bakom deras val och hur utvecklingen sett ut för dem. Företaget kan självklart också bidra genom egna programpunkter i utställningen.

15 september 2019

– 19 januari 2020

Regionmuseet

Fri entré

Skolprogram

Utställningen vänder sig främst till skolklasser och på vår sida för skolprogrammet finns mer information till skolor och lärare.

» Jobbcircus – skolprogram

Om utställningen

Jobbcirkus är producerad av Region Östergötland, Teknikföretagen, Unionen, IF Metall, Länsstyrelsen, Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Industrikompetens och Arbetets museum.