C400 – staden i vattenriket

Barn som klättrar på en gris. En pappa som står lutad över dem.

Vår stadshistoriska utställning berättar den omfattande och dramatiska historien om Kristianstad. Med avstamp i dagens Kristianstad får vi följa med på en resa 400 år bakåt i tiden, till 1600-talets kung Christian IV och hans dröm om en ny renässansstad.

Regionmuseets stadshistoriska utställning C400 – staden i vattenriket berättar den omfattande och dramatiska historien om Kristianstad. Med avstamp i dagens Kristianstad får vi följa med på en resa 400 år bakåt i tiden, till 1600-talets kung Christian IV och hans dröm om en ny renässansstad.

Utställningsrummet är uppbyggt som en miniatyr av staden, där välkända kvarter och byggnader – av hus som både funnits och finns – står som förgrund för fängslande och gripande berättelser av människor från olika tider och samhällsskikt. Det handlar om textilarbeterskans slit på Yllan. Om skolan som inte bara varit skola, utan också tjänat som bibliotek, arbetsstuga för fattiga barn, militärförläggning, lärarseminarium, högskola och museum.
Om silversmedjan som gick i arv från far till son. Om ”de andra”, som bodde i stadens fattigbodar. Om livet på artilleriregementet.
Om Kvarnen, där stålvalsarna skiljde skal från korn. Om de stora bränderna som chockade staden.

Men C400 – staden i vattenriket berättar också om drömmar och visioner; om livets glädjeämnen. Möt till exempel Olga Krok, hårfrisörska med salong på hörnet V. Storgatan / N. Boulevarden. Hit kom stadens damer för att få håret lagt och – kanske inte minst – berika sig med en dos färskt skvaller.

C400 – staden i vattenriket visar att Kristianstad haft två tydliga sidor: en civil och en militär. Att militären funnits här har haft väldigt stor betydelse för staden. I utställningen kan man gå längs flera gator: larmgatan, smalgatan och civila- och militära gatan. Dessutom finns här flera tvärspår. Detta gör att man som besökare kan återkomma till utställningen många gånger om, och varje gång hitta något nytt!

Kristianstads historia för barn

Kristianstads historia är spännande för både stora och små, genom åren har många saker hänt. Förutom att lära sig saker finns det en massa roliga kläder i historiska stilar, som man får prova! Och glöm för all del inte bort att klappa grisen... vad händer då? Prova, så får ni se!

På upptäcktsfärd i med Thue

Det snälla skelettet Thue som guidar barnen genom utställningen C400–staden i vattenriket.

Tillsammans med vårt lilla skelett Thue kan ni gå på upptäcktsfärd i hans spår och göra fynd som alla bär på en egen berättelse. I receptionen kan ni få ett häfte med frågor, funderingar och uppgifter om utställningen och Kristianstads historia, som ni sedan kan lösa tillsammans.

Här kan ni ladda ner både frågor och svar i förväg om ni vill. Filerna öppnas i nytt fönster.

De rätta svaren

Permanent utställning

Regionmuseet

Fri entré

Öppettider

september–maj:
tisdag–söndag: 11.00–17.00
juni–augusti:
alla dagar klockan 11.00–17.00

Lov & helgdagsöppet